BÜKKI ÁLOM
Többnapos pünkösdi gyalogtúra

 

BÜKKI ÁLOM

 

Pünkösdi gyalogtúra 2021. május 20 – 24.

 

… mely egy év késéssel ugyan, de idén végre beteljesül. A VándorMások bakancsosai Paripás Pünkösd (Hármaskút 1999.), Tizedszer is menn(y)i kő’! (Rejtek 2001.), és Bükki Búcsú (Szarvaskő 2002.) többnapos gyalogtúráikat követő hosszú szünet után keresik fel újra legnagyobb átlagmagasságú, számtalan barlanggal büszkélkedő, szinte teljes terjedelmében védett hegységünket. A három nap során csak töredékét fogjuk látni ez álomszép tájnak: Víznyelőkben eltűnő patakok, a fennsík peremén álló, pazar kilátást biztosító sziklafalak, balkáni, sőt alhavasi reliktumnövények. Itt fészkel kb. száz faj társaságában a globálisan veszélyeztetett parlagi sas populáció hazai 10%-a, de (a rejtőzködő) patás nagyvadakban sincs hiány. Ha őket nem is, Lipicai csikókat jó eséllyel azért látni fogunk, hisz tavasztól már a hegyi gyepen legeltetik a ménest (óva e faj kiváló tulajdonságait).

Egy szó, mint száz, álmodjunk négy éjszakán át együtt e meseszép karsztos vadonban!

Tekintettel a pandémiára (az előzetesen felmért igényekhez igazodva) kerestem szállást.
Két-háromágyas (elvétve pótágyazható) szobákban fogunk lakni, melyek mindegyikéhez saját vizesblokk (wc, mosdó, zuhanykabin) tartozik. A hálószintet most újították fel, első vendégeik leszünk. Az erdő közepén, mindentől távoli ház földszintjén napközben ugyan turistáknak egyszerű menüt kínáló étterem működik, de a koraesti zárást követően már csak számunkra tálal meleg vacsorát a tulajdonos idősödő pár. Italt, ropogtatni valót, csokit zárás után is lehet tőlük venni (lakrészük az épületen belül van), de óriási választékra, kártyaterminálra azért ne számítson senki. Bár mára már e zugot is elérték a mobilszolgáltatók, térerejük bizonytalan.

Indulás csütörtökön Budapestről InterCity-vel 14:30-kor, vagy autóval délután négy tájban, pótdíj-, ill. útdíj-mentes utazást választva kb. egy órával korábban. (Az utolsó 3 km dózer út!)
Túrák péntek – szombat – vasárnap egész nap, szokás szerint rövidítési lehetőségekkel.
Hazautazás pünkösdhétfőn. (Reggel 8-as indulással akár már du. 1-re Bp-en lehetünk.)

Várható költségek:
Részvételi díj, benne a szervezés, a szállás és az ellátás (napi két hideg, egy meleg étkezés) az éjszakák számától függően max. 38.300 Ft. (Ha a szokottnál jobb szobák miatti magasabb ár valakinek gondot okoz, jelezze. Idén is érkeztek támogató felajánlások, melyek lehetővé teszik, hogy teljes diszkréció biztosítva túratársunk teherbírásához igazítsam azt. Köszönjük.)
Utazás oda + vissza: Pl. Budapestről (részben InterCity-vel) kedvezmények híján ~10.000 Ft,
míg gépkocsival 350-400 km-re elegendő üzemanyag (és a pályamatrica) ára.
Kiadások: közlekedés (a túrák során), belépők (ha nyitva lesz már addigra valami is), stb.

Jelentkezés - név, telefonszám s email cím megadásával - sürgősen alábbi elérhetőségeim egyikén. A részvételi díjat (8.800 Ft/éj + 3.100 Ft) válaszomban jelzett határidőig s módon kell majd befizetni. Lemondás esetén a szervezés fedezetét (3.100 Ft) nem, a szállás díját (6.000 Ft/éj) csak akkor, ha a létszámunk elérte a vállalt minimumot, míg az ellátás költségeit (2.800 Ft/éj) május 17-ig áll módomban visszafizetni. (Amennyiben korlátozások mégsem lazulnának a gyanított módon, s e miatt végül törölnöm kell a túrát, természetesen minden visszajár!)

 

                                                                        Gazsi

Mobil: +36 30 2102329; E-mail: vandormasok91@gmail.com

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu