Őszi többanpos gyalogtúra
Három bakancsos nap Csehországban

Képtalálat a következőre: „atlasz se”

Óriás-hegység (Csehország)

Gyalogtúra

 2018. október 5 - 9. (péntek – kedd)

 

Képtalálat a következőre: „krkonose symbol”

 

Kedves Túratársak! Őszi túránkon az eddigi legmesszebbi tájra utazunk, éppen ezért a túra a megszokottnál egy nappal hosszabb lesz. Remélem, nem bánjátok. A túra nemcsak az Óriás-hegység területére korlátozódik, hanem egyik nap a Cseh paradicsomban is körülnézünk.

 

Idézet a wikipédiáról: Az Óriás-hegység (csehül: Krkonoše, lengyelül: Karkonosze) Csehország északi részén helyezkedik el. Az Óriás-hegység a Szudéták legmagasabb ága. A hegylánc főgerince Csehország és Lengyelország közös határvonalának egy részét is képezi. A hegység legmagasabb pontja a Sněžka a maga 1602 méteres magasságával. A hegycsúcs ezzel Csehország legmagasabb pontjának is számít. A hegylánc főgerince Európa legszelesebb területei közé tartozik, mert a Balti-tenger irányából érkező szeleket semmi sem tudja megfékezni a Lengyel-alföld felett.

Cseh elnevezése, a Krkonoše valószínűleg szorb eredetű, és a hegység mesebeli szellemének, az óriásnak a nevéből ered.

 

Képtalálat a következőre: „snezka”

Sněžka (1602 m) – Csehország legmagasabb hegye

Indulás: október 5-én pénteken a reggeli, koradélelőtti órákban Budapestről. Az esti érkezést és szállásfoglalást követően három teljes napot túrázunk. Hazautazás kedden, érkezés a késődélutáni-koraesti órákban.

A túrák – és ebben ez a túra szintén kivételes lesz – könnyűek. Bárkinek, aki szeret és szokott a természetben mozogni, bátran ajánlani merem.

 

Utazás: személyautóval. A jelentkezőket – ahogy szoktuk – telekocsikba osztjuk be. A kiutazási útvonalon magyar, szlovák és cseh matrica is szükséges. A távolság Budapesttől kb. 300 km, de erre min. 8-9 órát számolni kell. A környék vasúton is megközelíthető többszöri átszállással, de kb. ugyanennyi idő alatt.

 

Szállás: a jelentkezések és a résztvevők szavazása alapján választom ki a környék magánszállásai, panziói vagy apartmanjai közül. A szállásdíjat érkezéskor a helyszínen kell fizetned, előleg nem szükséges. Viszont: ha a túrát a jelentkezési határidő után mondod vissza, és nem tud más a helyedre beugrani, akkor a teljes szállásdíjat ki kell fizetned.

 

Étkezés: Reggelit a szálláson biztosítunk. Ebédelni hátizsákból, ill. chata-ban (ami errefelé inkább chalupa) tudunk. Vacsora közösen a környék éttermei közül valahol, várhatóan előzetes megrendelés alapján.

 

Felszerelés: Az őszi időjárás ezen az északi területen már nagyon hideg is lehet. Hozz meleg, télies ruhát is. Egyéb extra felszerelés nem szükséges.

 

Képtalálat a következőre: „krkonose v podzimu”

Ősz az Óriás-hegységben

 

A tervezett túrák leírása:

 

  1.  túra: október 6. szombat

Első nap a hegység legmagasabb pontját, Pec pod Sněžkouból indulva a Sněžka csúcsot vesszük célba. Ez történhet egészen egyszerűen kötélpályán, és ez esetben a túra a csúcsról lefelé indul. Az alaptúra tiszta menetideje mindössze 4 óra. Ha ezt kevésnek érezzük, a túrakört tetszés szerint hosszabbítani tudjuk, akár úgy is, hogy a csapat kettéválik. Az utakon semmiféle technikai nehézséggel (szakadék, sziklamászás, létra stb.) nem kell számolni. Az út során ebédelési lehetőség van, de hogy nyitva találjuk-e októberben, az nagy kérdés.

Képtalálat a következőre: „cesky raj”

Sziklaformáció a Cseh paradicsomban

 

  1. túra: október 7. vasárnap

Ezen a napon a Cseh-paradicsomot vesszük célba, ami autóval kb. 1 óra távolságra van az Óriás-hegységtől. A túra előtt megnézzük a Trosky hrad-ot (vár, lásd fénykép), ezután végigsétálunk a Cseh-paradicsom páratlan homokkősziklái között. Mindez az őszi természet színei között, főleg ha napsütéses időt fogunk ki, egyedülállóan szép. Ez a kirándulás inkább dombvidéki jellegű, jelentős szintek nincsenek, a túrautakon jól kiépített sziklalépcsők vannak.

 

. Képtalálat a következőre: „trosky hrad”

Trosky hrad

 

  1. túra: október 7. hétfő

Ezen a napon két lehetőség lesz:

  1. Második túra az Óriás-hegységben. Egy magashegyi lápon keresztül vezet a túra, amin keresztültúrázva Pecből Janské Laznéba megyünk. Ebéd a Černa hora tetején 1299 m magasságban. Ködös, sejtelmes idő esetén gyönyörű. Ez a túra jellemzően felfelé halad, de hazai szintviszonyoknál nehezebbre nem kell készülni.
  2. Kirándulás Wrocław-ba. Utazás részben vonattal. A távolság viszonylag nagy, irányonként 2-3 óra menetidőre kell számítani. Szállásra visszaérkezés késő este. Ezt a lehetőséget azért kínálom fel, mert Wrocław kiesik a Magyarországról induló útvonalakból, jó messze is van tőlünk, viszont Lengyelország egyik legszebb városa.

 

Képtalálat a következőre: „cernohorské raseliniste” Képtalálat a következőre: „wroclaw”

Változatok egy napra:

a.) Át az ingoványon        vagy   b.) Wrocław, Európa legjobb 2018-as úticélja

 

Jelentkezni 2018. augusztus 27. hétfő 20h-ig e-mailben tudsz. Kérlek, időben jelentkezz, mert egyrészt betelhet a létszám, másrészt a szállást le kell foglalnom.

A jelentkezéseket visszaigazolom. A részletes programot, amely tartalmazza a szállás címét és a javasolt útvonalat, a szállás lefoglalása után mindenkinek megküldöm.

A túrán résztvevők maximális létszáma: 15 fő.

Várható költségek: a szállásdíjon és a reggeli árán kívül nincs közvetlenül beszedett költség. Az utazás árát az egy autóban utazók egymással számolják el. A vacsorát és a helyi közlekedés díját mindenki egyénileg rendezi.

 

Túravezető: Gergő

Jelentkezés és további információ: vm_gergo@hotmail.com

Várunk mindenkit szeretettel!

 

Korábbi gyalogtúráink: Szlovák Paradicsom (SK) ● Bihar-hegység (RO) ● Ötscher-vidék (A) ● Gesäuse (A) ● Logarska dolina (SLO) ● Höllengebirge (A) ● Šumava (CZ) ● Kis-Fátra (SK) ● Graz környéke (A) ● Bihar-hegység 2. (RO) ● Nagy-Fátra (SK) ● Dachstein vidéke (A) ● Schneeberg és Hohe Wand (A) ● Magas-Tátra 1. (SK)

 

Korábbi sítúráink: 3 alsó-ausztriai síterep ● Saalbach-Hinterglemm ● Präbichl és Wurzeralm ● Zillertal ● Nassfeld

 

Következő külföldi túra: 2019. júniusban. (Úticél még nem ismert.)

 

Képtalálat a következőre: „rumcájsz”

Rumcájsz – Krkonoš rajzfilmen

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu