Milliós bírság az egyesületünket elutasító uszodának

Szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft., amikor elutasította az Atlasz LMBTQ Sportegyesület sávbérlését - mondta ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely egymillió forintos bírságot szabott ki a diszkriminatívan eljáró uszodára.

Az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület 2017 februárjában fordult a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, miután a MoM Sport Uszodát üzemeltető Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. elutasította, hogy úszósávot adjon bérbe az egyesületnek a tizenharmadik alkalommal megrendezett Atlasz Sportnapra. Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta: egy LMBTQ sportszervezet bérelne nála sávot.

Az eljárás során az uszoda azzal érvelt, hogy nem az egyesület tagjainak szexuális irányultsága, illetve nemi identitása, hanem a megnövekedett vendégszám, illetve a külső edző alkalmazásának tilalma miatt utasította el a sportegyesület megkeresését. Az eljárás során azonban a Hatóság megállapította: a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok nem támasztották alá az uszoda érvelését, a házirendet pedig a Hatóság vizsgálatának megindulását követően, utólag igazította az uszoda a jogi érvelésében foglaltakhoz.

"Üdvözöljük, hogy a Hatóság rendkívül alapos munkát végzett az ügy feltárása érdekében, és nem hagyta magát megtéveszteni az uszoda trükközése által" - közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.
"Bízunk benne, hogy a döntés a konkrét eseten túlmutató hatással is lesz, és egyértelművé teszi: egyetlen köz- vagy magánintézmény sem utasíthatja el a sportolni vágyó LMBTQ embereket" - tette hozzá Banach Nagy Milán, az Atlasz Sportegyesület ügyvivője.

A Hatóság a jogsértés megállapításán túl egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az uszodát, amely a központi költségvetést gazdagítja. A Hatóság emellett elrendelte határozatának közzétételét 60 napra a Hatóság honlapján és az uszoda honlapjának nyitóoldalán. A Hatóság határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, de az uszoda a bíróságon kérheti a határozat felülvizsgálatát.

 

Sajtókapcsolat:
Az Atlasz Sportegyesület nevében az esettel kapcsolatosan további információt nyújt:
Banach Nagy Milán,
ügyvivő
Tel.: +36-20-950-58-20
E-mail: info@atlaszsport.hu
Atlasz Sportegyesület

A Háttér Társaság nevében a jogi eljárással kapcsolatosan további információt nyújt:
Dombos Tamás
, ügyvivő
Tel.: +36-20-537-4378
E-mail: tdombos@hatter.hu
Háttér Társaság
www.hatter.hu

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu