Októberi gyalogtúra Dél-Csehországban
Hosszú hétvége Közép-Európa legnagyobb erdejében.

Gyalogtúra Dél-Csehországban, a Šumavában

          2014. október 23-26. (csütörtök-vasárnap)            

 

(English summary please find below!)

 

A Šumava hegység magyar neve Cseh erdő. A terület kiterjedése hatalmas, átfogja Csehország dél-nyugati határvidékét teljes hosszon, mélyen benyúlik Ausztriába (Waldviertel) és Németországba (Bayerischer Wald) is – együtt Közép-Európa legnagyobb erdőségét alkotják, az ábrázoló turistatérkép három lepedőnyi. A hegységet nem a magas szirtek és hegyormok, hanem a mély fenyőerdők, a hegyi mocsarak és a hosszú hegyhátak jellemzik. Legnagyobb magassága Csehország területén 1300-1400 m körül van. A lápos őserdei táj az őszi ködön átderengő napfényben kísértetiesen szép. A térség a természeti látnivalók mellett rengeteg történelmi nevezetességgel rendelkezik: egymást érik a várak, a kastélyok és a középkori kisvárosok. Így, ha rossz időt fogunk ki, sem maradunk program nélkül.

 

A táv Budapestről 500 kilométer, de az út második felében jó hosszú szakaszon nincs autópálya. Vannak viszont látnivalók.

 

A Boubín őserdejében

 

Amit a túráról tudnod kell:

  • Indulás csütörtök reggel, hazatérés vasárnap este. Mivel csütörtök és péntek munkaszüneti nap, ezért hagyományos munkarendet feltételezve
    nem kell szabadságot kivenned, ha velünk jössz túrázni.
  • A kiutazást a szokásos módon személyautóval oldjuk meg. Vasúton a környék kalandosan, de megközelíthető – Csehország rendelkezik a világ legsűrűbb vasúthálózatával. Ha viszont autóval jössz, magyar és osztrák autópálya matrica szükséges. Az autóval nem rendelkező résztvevőket telekocsikba fogjuk beosztani. Ha tudsz autót szerezni, kérlek, ennek megfelelően ikszelj a jelentkezési lapon.
  • A szállást a jelentkezők számától függően – szokás szerint – a jelentkezési határidő után foglalom le egy panzióban vagy vendégházban. A vidéki csehországi szállásárakat nem ismerem, de a Magyarországon jellemző értékekkel lehet kalkulálni.
  • A túrára jelentkezni e-mailben tudsz legkésőbb szeptember 8-ig. Az e-mailben írd meg a telefonszámod és azt, hogy autót tudsz-e hozni, és hogy van-e akivel együtt akarsz utazni. A jelentkezéseket minden esetben visszaigazolom. A túracsapat maximális létszáma 15 fő, túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít.
  • A jelentkezési határidőt követő bármely okból történő lemondás esetén a teljes szállásdíjat ki kell fizetned. (Kivéve, ha más be tud ugrani helyetted.)
  • A túrák viszonylag hosszúak, de könnyűek lesznek, mert összehasonlítva a korábbi magashegyi túrákhoz, nem lesz sok szint. Ha az egynaposokat bírod, nem lehet gondod.

 

Ösvény a hegyi mocsár közepén

                                                                           

  • Élelmiszer: csütörtökön útközben kell bevásárolni. A túrák közben menedékház (chata) nem lesz, ezért uzsonnát, innivalót hozni kell. Ausztriában vagy Csehországban minden beszerezhető, ha a magyar parizer/májkrém helyett valami másra vágysz.
  • A szállást a helyszínen cseh koronában, készpénzben kell kifizetned. Készpénzt viszont Magyarországon válts, Ausztriában vagy a helyszínen euróról tudsz váltani, forintról nem biztos. Bankkártyával tudsz fölvenni pénzt útközben cseh területen. Ha nincs bankkártyád, az osztrák programok miatt célszerű eurót is hoznod.

                                     

A tervezett túrák leírása:                

október 23. csütörtök
kiutazás a Budapest – Hegyeshalom – Bécs – Krems a.d. Donau (idáig van autópálya) – Zwettl – Gmünd (határátlépés) – Třebon – České Budějovice útvonalon.
Tervezett közös megállások: Zwettl (Alsó-Ausztria), Třebon (Csehország) – két titkos tipp a határ két oldalán

október 24. péntek
Ezen a napon vonattal indulunk, Csehország legmagasabban fekvő állomásáig utazunk (Kubova Hut’ 955 m). Innen bejárjuk a Boubín hegy őserdejét a mélyén egy tóval, és felkapaszkodunk a tetején lévő kilátóba. A Boubín (1362 m) a tornyával együtt mérve a Šumava legmagasabb csehországi pontja. Utunk délután a Veselka erdészház felé folytatódik és kb. 20 km után Vimperk városában ér majd véget.

október 25. szombat
Utunk Borová Lada mellett egy mocsárban (Chalupská slat’) kezdődik, ezután hegyen-völgyön át eltúrázunk a Moldva folyó (Vltava) forrásához. Átlépünk Németországba is a Siebensteinfelsen kilátásáért, majd hegyi réteken és újabb mocsarak mentén visszatúrázunk a kiindulópontra. A táv itt is kb. 20 km. (A túrának van egy alternatív változata, amely Kvildából indulva, a Moldva-forrást szintén érintve, de a leírt körtől nyugatra, egy másik mocsárvidéket érintve halad, ezt is választhatjuk.)

október 26. vasárnap
Reggel elindulunk visszafelé, de mindenképpen megállunk Česky Krumlovban, a város a világörökség része. Innen egy kiadós városnézés és ebéd után jövünk vissza Budapest felé. Igény és kedv esetén már osztrák területen, Gmündben is lazítani egyet a gyógyfürdőben. Ez esetben kései pesti érkezés prognosztizálható.

 

    

Kašperk vára

A rosszidős programlehetőségek pedig:

- Hluboká nad Vltavou – hatalmas reneszánsz kastély
- České Budějovice – a sör fővárosa
- ódon kisvárosok: Prachatice, Strakonice, Písek
- Kašperk vára, Zlatá Koruna vagy Vyšší Brod kolostorai
- Passau és a környékén lévő gyógyfürdők (másfél óra út)

 

A túra várható költségvetése (3 éjszaka szállás, utazás, reggeli, de ebéd, meleg vacsora nélkül) kb. 30 000 Ft. A sör választékról és árakról sokat, gondolom, nem kell írnom, az étkezés pedig nem különösebben drága. Ennél tapasztalataim szerint nagyobb gond lehet, hogy találunk-e éttermet.

 

A jelentkezést a vm_gergo@hotmail.com címre küldd (telefonszám, autó információk)! Ha kérdésed van, akkor is, kérlek, erre a címre írj.

 

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 8.

 

Várok mindenkit szeretettel a 10. külföldi túrán, az 5. országban!

            Gergő J

 

 

Strakonice és Prachatice: két patinás šumavai kisváros

 

Our next hiking tour with the lgbtq hiking group "Vándor Mások" will be between 23 and 26 October 2014. Destination is the Southern part of the Czech Republic. The Bohemian forest is following the Austrian and German border of the country with 1300 m high mountains, moorlands and deep forests. The routes will be rather easy, you don’t need any alpine knowledge. The accommodation will be in a chalet in one of the villages or small towns. We are going to visit historical towns like the UNESCO heritage Česky Krumlov, or the Austrian Zwettl. For registration write me an e-mail to vm_gergo@hotmail.com. Deadline for booking is 08.09.2014. Total cost (with accommodation, breakfast and trip but without lunch and dinner) is expected 30.000 HUF. Travelling is organised with private cars of the participants. No advance payment is required, but you must pay the total price of accommodation in case of cancellation after the registration deadline. Cheers, Gergő

 

Előző külföldi túráim:

Szlovák paradicsom (Slovenský raj) 2011. ősz
Síelés 3 alsó-ausztriai terepen 2012. tél
Bihar-hegység (Románia) 2012. nyár
Ötscherland (Ausztria) 2012. ősz
Síelés Saalbach-Hinterglemmben 2013. tél
Gesäuse (Ausztria) 2013. nyár
Logarska dolina (Szlovénia) 2013. ősz
Síelés a Polsteren és Wurzeralmon 2014. tél
Höllengebirge (Ausztria) 2014. nyár

Következő túráim:
Sítúra Kelet-Tirolban és Karintiában kb. 2015. január 21-26.
Gyalogtúra a Kis-Fátrában 2015. június
Gyalogtúra Graz környékén 2015. október

 

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu