Pünkösdi gyalogtúra Felső-Ausztriában
Két és fél nap a Pokolban, s még szabi sem kell hozzá.

Gyalogtúra Felső-Ausztriában, a Pokol-hegységben (Höllengebirge)
2014. június 6-9. (Péntek-Hétfő)

(English summary please find below!)

A Höllengebirge és a Traunstein között fekszik Ausztria legmélyebb (191 m) és egyik legszebb tava, a Traunsee. Két túránk a két partján fekvő hegyek megmászására irányul, ezúttal némi drótkötél segítségével. A Traunseeről még azt kell tudni, hogy északi partján fekszik a romantikus Gmunden, ahol a tavi kastélyban a Kastélyszálló című sorozatot forgatták, továbbá itt van a világ legrövidebb villamosvasútja – igaz nemsokára meghosszabbítják, és elveszti elsőségét (utolsóságát).

A táv Budapestről 520 kilométer, ebből az utolsó 50 km-en nincs autópálya.

A Traunsee a Traunsteinnal

Amit a túráról tudnod kell:

 • Indulás péntek délután, hazatérés hétfőn. Hétfő munkaszüneti nap, ezért hagyományos munkarendet feltételezve nem kell szabadságot kivenned, ha velünk jössz túrázni.
 • A kiutazást (és, ha jó leszel, a hazautazást is) személyautóval oldjuk meg. Vasúton a környék linzi átszállással szintén jól megközelíthető, de a menetjegy drágább, mint a benzin és matrica arányos költsége. Magyar és osztrák autópálya matrica szükséges. Az autóval nem rendelkező résztvevőket telekocsikba fogjuk beosztani. Ha tudsz autót szerezni, kérlek, ennek megfelelően ikszelj a jelentkezési lapon.
 • A szállást, amelyet a környék településeinek házai közül szeretnék kiválasztani, a jelentkezők számától függően – szokás szerint – a jelentkezési határidő után foglalom le. A szállás várható ára: 25-30 EUR/fő/éj reggelivel együtt.
 • A túrára jelentkezni az innét letölthető egyszerű jelentkezési lap kitöltésével és csatolt fájlként e-mailben történő visszaküldésével tudsz legkésőbb május 4-ig. Kérlek, hogy a megadott jelentkezési formát használd! A jelentkezéseket minden esetben visszaigazolom. A túracsapat maximális létszáma 15 fő, túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít.
 • A jelentkezési határidőt követő bármely okból történő lemondás esetén a teljes szállásdíjat ki kell fizetned. (Kivéve, ha más be tud ugrani helyetted.)
 • A szombati túra hosszú, a vasárnapi szintben nehéz lesz. A fel- és lemászásoknál, főleg a vasárnapi túrán, nehezebb, lánccal biztosított szakaszok várhatók, de alpin technika nem szükséges. A Traunstein megmászása elkerülhető, bár én nem hagynám ki. Kihagyható a szombati túra középső szakasza is.

Rieder Hütte a Pokol-hegységben

 • Élelmiszer: pénteken útközben vagy szombaton reggeli előtt be lehet vásárolni, utána nem lesz mód erre. A túrák közben menedékház mindkét nap lesz.
 • A szállást a helyszínen euróban, készpénzben kell kifizetned. Készpénzt viszont Magyarországon válts, Ausztriában nem fogsz tudni. Természetesen bankkártyával a helyi Sparkasse vagy Raiffeisen fiók is rendelkezésre áll.

A tervezett túrák leírása:

 • június 6. péntek
  kiutazás a Budapest – Hegyeshalom – Bécs – Gmunden – Traunsee útvonalon.
 • június 7. szombat
  Az első napi túra egy magaslati 8-as alakú útvonal lesz a nem pokolian nehéz Pokol-hegységben, folyamatos gyalogos hullámvasúttal és rengeteg kilátóponttal. Jelentős szint csak lefelé lesz a végén, a menet viszont elég hosszú. (Ez kihagyható, ha valaki inkább 300 métert visszamászik a kötélvasút felső állomásához).
  Útvonal: Ebensee – (Seilbahn – kötélvasút) – Feuerkogel (1592 m) – Pledigupf (1624 m) – Alberfeld Kogel (1707 m) – Rieder Hütte (1765 m - frissítő) – Eiblgupf (1813 m) – Hochhirn (1821 m) – Rieder Hütte (még egyszer, ezúttal ebéd) – Grosser Höllkogel (1862 m) – Vorderer Spitzalm (1381 m) - Ebensee
 • június 8. (Pünkösd)vasárnap
  A második napi túra nehezebb lesz, de megéri, hiszen megmásszuk a Traunseeből szinte függőlegesen kiemelkedő, a tó szintjénél 1200 méterrel magasabban lévő Traunstein félelmetes csúcsát.
  Útvonal: Gmunden – (Sessellift – széklift) – Grünberg (984 m) – Ramsaueralm/ Laudachsee (895 m - frissítő egy kis hegyi tavacskánál) – Mairalm (789 m) – Gmundner Hütte (1666 m – ebéd ördögi magasságban) - Traunstein (1691 m) – Traunstein Hütte (1575 m) – Naturfreundesteig – Moaristidl (tóparti idill 1000 méteres sziklák alatt, házak és közlekedés nélkül) – Gmunden
 • június 9. (Pünkösd)hétfő
  Hajókázás (Schifffahrt – három f-fel), villamosozás, kastélynézés Gmundenben, nagyon jó idő esetén bátraknak csobbanás a Traunsee jéghideg vizében. Utána nyomás haza. Érkezés Budapestre az esti órákban.

   

Kötélvasút Ebenseeből

A túra várható költségvetése (3 éjszaka szállás, utazás, reggeli, de ebéd, meleg vacsora nélkül) kb. 120 EUR. Az éttermezésre étvágytól és szomjtól függően napi 20-40 EUR-t érdemes számolni.
A jelentkezési lapot a vm_gergo@hotmail.com címre küldd! Ha kérdésed van, akkor is, kérlek, erre a címre írj.

Jelentkezési határidő: 2014. május 4.

 

Várok mindenkit idén is szeretettel!

Gergő J

Our next hiking tour with the lgbtq hiking group "Vándor Mások" will be between 6 and 9 June 2014. Our destination is Upper Austria, Lake Traunsee the deepest and one of the most beautiful lakes of the country. We will climb the mountains on both sides of the lake. (daily see level difference 700-900 m). The routes are mid-level, you don’t need alpine knowledge but overall mountain routine is necessery. The hiking on Sunday may include more difficult parts. The accommodation will be in a chalet in one of the villages along Traunsee. On the last day we can visit Gmunden with the lake-castle or going for a roundtrip by a ship. For registration write me an e-mail to vm_gergo@hotmail.com. Deadline for booking is 04.05.2014. Total cost (with accommodation, breakfast and trip but without lunch and dinner) is expected 120 EUR. Travelling is organised with private cars of the participants. No advance payment is required, but you must pay the total price of accommodation in case of cancellation after the registration deadline. Cheers, Gergő

Előző külföldi túráink:

 • Szlovák paradicsom (Slovenský raj); 2011. ősz
 • Síelés 3 alsó-ausztriai terepen; 2012. tél
 • Bihar-hegység (Románia); 2012. nyár
 • Ötscherland (Ausztria); 2012. ősz
 • Síelés Saalbach-Hinterglemmben; 2013. tél
 • Gesäuse (Ausztria); 2013. nyár
 • Logarska dolina (Szlovénia); 2013. ősz
 • Síelés a Polsteren és Wurzeralmon; 2014. tél

Következő túránk:

 • Šumava (Csehország); 2014. október 23-26.

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu