Többnapos gyalogtúra Szlovéniában
Irány a szlovéniai Logarska dolina!
 
 
Szlovákia, Románia és Ausztria után a túranaptárban új ország következik. A Szlovéniát ismerők többsége számára is Logarska dolina általában maga a teljes ismeretlenség. Pedig a szlovén turisztikai honlap szerint Európa egyik legszebb alpesi völgye. Hogy ez valóban így van-e, azt megyünk ellenőrizni. A terület 1987 óta nemzeti park. Az ország északi-középső, városoktól távol eső részén fekvő völgy szinte érintetlen és majdnem lakatlan, egy-egy parasztgazdaság található csak benne. Mindkét oldalról jócskán 2000 méter fölé érő csipkézett csúcsok szegélyezik, amelyekről vízesések hullanak alá. A táv Budapestről 450 kilométer, ebből az utolsó 50-en nincs autópálya. A Logarska Dolináról első kézből angol nyelven tájékozódhatsz. Magyar nyelvű részletes leírást nem találtam.
 
Amit a túráról tudnod kell:
  • Indulás péntek délután, hazatérés hétfőn. Hétfőre szabadságot kell kivenned
  • A kiutazás csak személyautóval lehetséges. Vasúton, busszal a környék megközelíthetetlen. Magyar és szlovén autópálya matrica szükséges. Az autóval nem rendelkező résztvevőket telekocsikba fogjuk beosztani. Ha tudsz autót szerezni, kérlek, ennek megfelelően ikszelj a jelentkezési lapon.
  • A szállást, amelyet a völgy házai közül szeretnék kiválasztani, a jelentkezők számától függően – szokás szerint – a jelentkezési határidő után foglalom le. A szállás várható ára: 25-30 EUR/fő/éj reggelivel együtt.
  • A túrára jelentkezni a mellékelt egyszerű jelentkezési lap kitöltésével és csatolt fájlként e-mailben történő visszaküldésével tudsz legkésőbb augusztus 20-ig. Kérlek, hogy a megadott jelentkezési formát használd! A jelentkezéseket minden esetben visszaigazolom. A lehetséges túljelentkezés miatt ne késlekedj! A túracsapat maximális létszáma 15 fő, túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít.
  • A jelentkezési határidőt követő bármely okból történő lemondás esetén a teljes szállásdíjat ki kell fizetned. (Kivéve, ha más be tud ugrani helyetted.)
  • A túrák várhatóan nehezek lesznek, csak egy hajszállal könnyebbek, mint a nyári Gesäuse mászás. Mindkét napi túra tiszta menetideje 7-8 óra, 1000 méter körüli szintemelkedéssel. Átlagos erőnléttel és kitartással mindkét túra teljesíthető. A szombati túra rövidíthető.
  • Élelmiszer: pénteken útközben be lehet vásárolni, hétvégén probléma lehet a vásárlás. A szombati és vasárnapi tízórairól-ebédről, és elegendő mennyiségű vízről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A túrák közben menedékház lesz, de ezeket a túra vége felé érintjük, ennek megfelelően készüljön mindenki elemózsiával és innivalóval.
  • A szállást a helyszínen euróban, készpénzben kell kifizetned. Készpénzt viszont Magyarországon válts, Szlovéniában nem fogsz tudni. A szállás közelében bankautomata létét, vagy hiányát a szállásfoglalás után jelezni fogom.                          
 
A tervezett túrák leírása:                
 
szeptember 27. péntek
Kiutazás a Budapest – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Celje – Solčava útvonalon.
 
szeptember 28. szombat
Logarski kot (1010 m) – Rinka vízesés – Frischaufov ház – Okrešel fennsík – Savinjsko sedlo (2001 m) és vissza
 
szeptember 29. vasárnap
Hotel Plešnik (720 m) – Logarska peč – Strelovec csúcs (1764 m) – Klemenci kunyhó – Hotel Plešnik
 
szeptember  30. hétfő
Hazautazás. Kitérő tehető Ljubljanába (szuper élményfürdő), illetve hazafelé sétálhatunk egyet Mariborban is. Érkezés Budapestre a délutáni órákban, Ljubljanát is meglátogatva estefelé.  
 
A túra várható költségvetése (3 éjszaka szállás, utazás, reggeli, de ebéd, meleg vacsora nélkül) 120 EUR.
Az éttermezésre étvágytól és szomjtól függően napi 15-20 EUR-t érdemes számolni. 
A jelentkezési lapot 2013. augusztus 20-ig a vm_gergo@hotmail.com címre küldd! Ha kérdésed van, akkor is erre a címre írj.
 
Várok mindenkit szeretettel!
Gergő

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu