Nyári gyalogtúra a Kis-Fátrában
Gyere velünk Szlovákiába! Gergő (VándorMások)

VándorMások - 12. külföldi túra

Gyalogtúra a Kis-Fátrában (Szlovákia)

2015. június 19-22. (Péntek-Hétfő)

 

 

(English summary please find below!)

 

A legelső külföldi túránk óta nem jártunk Szlovákiában, most – szám szerint a 12. alkalommal – visszatérünk. A Fátra a Tátránál alacsonyabb, a Mátránál viszont magasabb. Viszont: a Kis-Fátra magasabb, mint a Nagy-Fátra, igaz, alapterülete előbbinek valóban kisebb, mint az utóbbinak. Idén Szentivánkor a Kis-Fátrát járjuk be. (A Nagy-Fátra a következő években fog napirendre kerülni.)

 

A Kis-Fátra (Malá Fatra) a Zsolna-Rózsahegy (azaz Žilina-Ružomberok) főútvonaltól északra fekvő magashegység. A völgytalpak magassága átlagosan 600 méter. Legnagyobb magassága átlépi az 1700 métert. Nem sétálni megyünk tehát. A Kis-Fátra területe kb. akkora, mint Budapesté. A táv Budapesttől alig több, mint Nyíregyházáig.

 

Kis áttekintés:  bal és jobb oldalt fönt a két napi célunk

 

A túra a már hagyományos szervezési rendszer szerint indul:

 • Elutazás péntek délután, hazatérés hétfőn. Hétfőre szabadságot kell kivenned.
 • A kiutazás elsősorban személyautóval lehetséges. Vasúton a környék nagy kerülővel, Pozsonyon át közelíthető meg. Magyar és szlovák autópálya matrica útvonaltól függően vagy szükséges vagy nem. Az autóval nem rendelkező résztvevőket telekocsikba fogjuk beosztani.
 • A szállást a jelentkezők számától függően – szokás szerint – a jelentkezési határidő után foglalom le. A szállás várható ára: 15 EUR/fő/éj. Reggeli lesz, ezt vagy a szálláshely vagy a túravezető biztosítja.
 • A túrára jelentkezni e-mailben tudsz, legkésőbb május 20-ig.
 • A jelentkezéseket minden esetben visszaigazolom. A túracsapat maximális létszáma 15 fő.
 • A jelentkezési határidőt követő bármely okból történő lemondás esetén a teljes szállásdíjat ki kell fizetned. (Kivéve, ha más be tud ugrani helyetted.)
 • A túrák nehezek lesznek. Az eddigi legnehezebb túráink szintjét megközelítik. Láncos-létrás kapaszkodásokra is számítani kell.
 • Mindkét napi túra tiszta menetideje 7-8 óra, 1000 méter körüli szintemelkedéssel. Legalább magyarországi túrázási tapasztalat és jó kondíció szükséges.

 

                                                                           

 • Élelmiszer: pénteken útközben be kell vásárolni, a túrák közben betérési lehetőség nem (vagy csak a vége felé) lesz. A szombati és vasárnapi tízórairól-ebédről, és elegendő mennyiségű vízről mindenkinek magának kell gondoskodnia. (Hőség esetén min. 2, de inkább 3 liter szükséges.)
 • A szállást a helyszínen euróban, készpénzben kell kifizetned. Készpénzt viszont Magyarországon válts, Szlovákiában nem fogsz tudni. Útközben automatából fel tudsz venni pénzt, helyben automatára ne számíts.
 • A túrára bakancs használata ajánlott, vékonytalpú cipőben semmiképp ne gyere. Kötelező kellék a napellenzős sapka.

                                     

A tervezett túrák leírása:

 

június 19. péntek

Indulás: 14.00 körül Budapestről.

kiutazás a Budapest–Parassapuszta–Zvolen (Zólyom)–Banská Bistrica (Besztercebánya)– Donovaly–Ružomberok (Rózsahegy)–Dolný Kubin (Alsókubin) VAGY a Budapest– Esztergom–Levice (Léva)–Kremnica (Körmöcbánya)–Martin (Turócszentmárton) VAGY a Budapest– Komárom–Trenčín (Trencsén)–Žilina (Zsolna) útvonalon át.

 

június 20. szombat

Štefanová (625 m) – Horné Diery (kanyon létrákkal) – Medzirozsutec-nyereg (1200 m) – Vel’ký Rozsutec (1610 m) – láncos kitett leereszkedés – Medziholie nyereg (1185 m) – Stoh nyerge – Poludňový grúň (1459 m) – Grúň menedékház - Štefanová

A túra tiszta menetideje pihenők nélkül: 7h00p, szint: 1400 m. Alternatíva: (1) A Vel’ký Rozsutec csúcsa és a kitett láncos lemászás elkerülhető és 300 m szint megtakarítható. (2) Mínusz másfél óra menetidő és 300 m szint megtakarítása árán a Medziholie nyeregből vissza lehet térni rövidebb úton Štefanovába. Štefanová falu a népi építészet számos emlékével rendelkező üdülőfalu.      

 

június 21. vasárnap

busz: Vrátna menedékház – lanovka 1470 m magasra – Snilov-nyereg (1524 m) – Vel’ký Kriváň (1709 m) a Kis-Fátra legmagasabb csúcsa – Pekelník (1609 m) – Bublen-nyereg (1511 m) – Kraviarske (1361 m) – Baraniarky (1270 m) – Sokolie – Tiesnavy-sziklák - Terchová

 

A túra tiszta menetideje pihenők nélkül: 6h45p, szint: 900 m. Rövidítési lehetőségek vannak.

 

június 22. hétfő

Ez a vártúrák napja. Az útitervben Sztrecsény (Strečno) és Bajmóc (Bojnice) vára szerepel hazaúton. Igény szerint lehetőség van kitérőt tenni Árva várához, ez esetben a másik két vár kimarad.

      

Az utazást pocsék idő előrejelzése esetén is megtartjuk. Ekkor fürdőzés Beseňován a barna melegvízben, Árva várának meglátogatása, végső esetben városnézés Krakkóban.

 

A túra várható költségvetése (3 éjszaka szállás, utazás, reggeli, de ebéd, meleg vacsora nélkül) 80 EUR. Az éttermezésre étvágytól és szomjtól függően napi 10-15 EUR-t érdemes számolni.

 

A jelentkezést a vm_gergo@hotmail.com címre küldd! Ha kérdésed van, akkor is erre a címre írj.

A jelentkezéshez írd hozzá, hogy van-e autód, az indulással-érkezéssel, a szállással, az étkezéssel vagy bármi mással speciális kívánságod.

 

Jelentkezési határidő: 2015. május 20.

 

Várok mindenkit szeretettel!

                                                                             Gergő

                    

Our next hiking tour to Slovakia with hiking group "VándorMások" will be between 19 and 22 June 2015. Our destination is the Small Fatra, which is located west from the High Tatra. Sea level varies between 600 and 1700 m, so the trails will be difficult with some sections secured by ladders and chains. The accommodation will be selected after the registration deadline out of the chalets in the surrounding villages. On the last day we can visit two historic castles on the home way. For registration write me an e-mail to vm_gergo@hotmail.com. Deadline for booking is 20.05.2015. Total cost (with accommodation, breakfast and trip but without lunch and dinner) is expected 80 EUR. No advance payment, but in case of cancellation you must pay the full accommodation price. Cheers, Gergő

                                                                            

 

Korábbi gyalogtúráink: Szlovák Paradicsom ● Bihar-hegység ● Ötscher-vidék ● Gesäuse ● Logarska dolina ● Höllengebirge ● Šumava

Korábbi sítúráink: 3 alsó-ausztriai síterep ● Saalbach-Hinterglemm ● Präbichl és Wurzeralm ● Zillertal

                     

Következő túránk: 2015. október 2-5. között Graz környékén lesz.

Atlasz Sports Club
1111 Bp., Budafoki út 22.
Bank account: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
TAX number: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu