Nyári többnapos gyalogtúra Szlovéniában
Júliai-Alpok, Kanini-hegység

Képtalálat a következőre: „atlasz se”

Júliai-Alpok, Kanini-hegység

(Szlovénia)

Gyalogtúra

 

 2019. június 14-18. (péntek – kedd)

 

Képtalálat a következőre: „kaninske alpe logo”

 

Kedves Túratársak! A lassan régmúltba hajló, különös hangulatú Logarska Dolina túra után idén visszatérünk Szlovéniába, lábunkat – ha csak pár lépés erejéig is – Olaszországba is betesszük majd. Úticélunk tehát Szlovénia hazulról nézve legtávolabbi szeglete, az Isonzó, avagy Soča folyó vidéke. Sokak számára ez a táj már ismerős lehet, én bevallom, Bohinjon túl még nem jártam soha.

 

A Júliai-Alpok nyugati tömbje a tulajdonképpeni Kanini-hegység, amelyet a már említett – és közismerten tragikus történelmi vonatkozású – Soča folyó völgye vág el a keletebbi fertálytól. A hegység specialitásai az irtózató szintkülönbségek, a teljesen kopár, száraz meredélyek. Az egynapos, se túl rövid, se túl hosszú, de neismenjünkugyanottvisszaaholjöttünk túrák szervezése ezért nehéz, de talán ezt is sikerül megoldani.

 

A Budapesttől mért nagy távolság miatt most is lesz plusznap, amit pihenésre, könnye(de)bb programokra használhatunk majd ki.

 

Indulás: június 14-én pénteken a reggeli, koradélelőtti órákban Budapestről. Az esti érkezést és szállásfoglalást követően két teljes napot túrázunk, a harmadik napra pedig sok lehetőség adódik majd. Hazautazás kedden, érkezés a koraesti-esti órákban.

A túrák a terep miatt nehezek lesznek, de extrém megerőltetés, illetve via ferrata szakasz ezúttal sem lesz.

 

 

Képtalálat a következőre: „boka waterfall”

A Boka vízesés Bovec közelében

 

 

Utazás: személyautóval. A jelentkezőket – ahogy szoktuk – telekocsikba osztjuk be. A kiutazási útvonalon magyar és szlovén vagy osztrák matrica szükséges. A távolság Budapesttől kb. 600 km, de erre min. 8-9 órát számolni kell. A környék tömegközlekedéssel való megközelítése reális eljutási idővel nem lehetséges.

 

Szállás: a jelentkezések és a résztvevők száma alapján, előzetes egyeztetéssel választom ki a környék (várhatóan Kobarid, Bovec vagy Trenta) magánszállásai, panziói vagy apartmanjai közül. A szállásdíjat érkezéskor a helyszínen kell fizetned, előleg nem szükséges. Viszont: ha a túrát a jelentkezési határidő után mondod vissza, és nem tud más a helyedre beugrani, akkor a teljes szállásdíjat ki kell fizetned. A jelentkezést ezért kérlek, fontold meg, és csak akkor jelentkezz, ha biztosan tudsz jönni.

 

Étkezés: Reggeli ügyben a lehetőségek szerint külön egyeztetés lesz. Ebédelni hátizsákból, ill. turistaházban (ami errefelé koča) tudunk. Vacsora közösen a környék éttermei közül valahol, várhatóan előzetes megrendelés alapján.

 

Felszerelés: A hegyekben fent egy árva fűszál nincs, utak sincsenek, mindent belep a kavics, a kő és a szikla. Ahogy a nyári túrán mindig, de itt hatványozottan igaz: fejet, fület, nyakat a leégéstől védő sapka, naptej, napszemüveg kötelező. Nem magas szárú, ill. vékonytalpú sportcipő kifejezetten ellenjavallott. Hideg és szél esetére meleg ruha, erős esőkabát szintén kell.

 

 

Képtalálat a következőre: „gamisckovo krn”

Gamiščkovo zavetišče a Krn csúcsa alatt

 

A tervezett túrák leírása:

 

  1.  túra: június 15. szombat

Első nap Kobaridon keresztül a Kuhinja planina-ig (konyha fennsík?) autózunk. A túrát 991 méterről kezdjük, ahonnan némi (nem sok) flikk-flakkal fölmászunk a Krn csúcsára (2244 m). Odafönt, 60 méterrel a csúcs alatt picurka turistaház (Gomiščkovo zavetišče) vár. Innen szépen ereszkedni kezdünk (Batognica 2164 m), Prag (2068 m), érintjük Lužnici tengerszemet (1801 m), majd lejjebb ereszkedve a hegyoldalban visszaoldalazunk a kiindulópontra.

 

Bővebb infó és sok fotó a túráról itt:

http://www.slovenia-trips.com/eng/hiking-mountaineering/trip/1210/Krn-in-batognica

 

  1. túra: június 16. vasárnap

Ezen a napon Bovecből indulunk, mégpedig a felvonóval megyünk fel a 2200 méteren lévő állomásig. Innen fölmászunk a Monte Forato (szlovénul Prestreljenik – lehet választani) csúcsánál lévő hatalmas sziklaablakig (2498 m), a kapun átjutva pedig olasz földre tesszük a lábunkat, igaz csak pár lépés erejéig.

Innen visszafordulunk, a liftállomás mellett elhaladva körbejárunk egy hatalmas sziklalavórt, túlsó peremén a Konjsko sedlo-nál (Ló-nyereg?)  Petr Skalar turistaház vár bennünket (már ha nyitva leljük). Tovább bukdácsolunk a sziklákon a Velika Gnila glava felé (2114 m), érintjük a Cergolovo brezno barlang bejáratát, majd térdpróbáló ereszkedésbe kezdünk. Az erdőbe beérve a túra végén szelidebbé válik a terep, így jutunk vissza a felvonó 100 méteren lévő állomására, ahol a túra véget ér. Aki akar, vagy aki (mindenki?) lekési az utolsó felvonót, innen le is sétálhat az 500 méteren fekvő Bovecbe. (A túra fordítva is teljesíthető, de az előző nap után sok lehet, ill. a felvonó lekésése ez esetben kevésbé kedélyes helyzetet teremt.)

 

Kicsit bővebb infó a környékről:

http://www.kanin.si/en/summer-s/

 

 

. Képtalálat a következőre: „monte forato”

A Monte Forato sziklakapuja – ablak Olaszországra

 

  1. túra: június 16. hétfő

Ezen a napon nagyon sok lehetőség lesz:

  1. Könnyű túra a környék valamelyik gyönyörű vízeséséhez
  2. Vadvízi evezés a Soča folyón (előre kell jelentkezni, ezért előzetes egyeztetést igényel)
  3. Kirándulás a kisvasutas Postojnai barlangba és a Predjamai várhoz (annak aki legutóbb nem látta vagy visszavágyik)*
  4. Kirándulás a világhírű Škocjani barlang föld alatti kanyonjába*
  5. Kirándulás a szlovén tengerpartra (Piran, Portorož)*
  6. Kirándulás Olaszországba, Udinéba*
  7. kirándulás az olasz tengerpartra (Lignano, Bibione)

 

Képtalálat a következőre: „skocjan cave”

„Moria tárnái” – A Škocjani barlangban

 

A június 17. keddi hazatérés során elvileg útbaejthető a karintiai Wörthi-tó vagy az Ossiachi-tó, ha Szlovénián át jövünk, akkor pedig Ljubljana* is.

 

A *-gal jelölt programok rossz idő esetén is jó időtöltések.

 

Jelentkezni 2019. április 15-ig (hétfő) 20h-ig e-mailben tudsz. Kérlek, időben jelentkezz, mert ezt követően megkezdem a szállásfoglalást.

A jelentkezéseket visszaigazolom. A részletes programot, amely tartalmazza a szállás címét és a javasolt útvonalat, a szállás lefoglalása után mindenkinek megküldöm.

A túrán résztvevők maximális létszáma: 15 fő.

Várható költségek: a szállásdíjon és ha lesz a szálláson reggeli, akkor annak az árán kívül nincs közvetlenül beszedett költség. A második napi felvonó díja 17 EUR. Az utazás árát az egy autóban utazók egymással számolják el. A vacsorát mindenki egyénileg rendezi.

 

Túravezető: Gergő

Jelentkezés és további információ: vm_gergo@hotmail.com

Várunk mindenkit szeretettel!

 

 

Képtalálat a következőre: „udine” Képtalálat a következőre: „piran”

Udine és Piran látképe

 

 

Korábbi gyalogtúráink: Szlovák Paradicsom (SK) ● Bihar-hegység (RO) ● Ötscher-vidék (A) ● Gesäuse (A) ● Logarska dolina (SLO) ● Höllengebirge (A) ● Šumava (CZ) ● Kis-Fátra (SK) ● Graz környéke (A) ● Bihar-hegység 2. (RO) ● Nagy-Fátra (SK) ● Dachstein vidéke (A) ● Schneeberg és Hohe Wand (A) ● Magas-Tátra 1. (SK) ● Krkonoše (CZ)

 

 

Következő külföldi túra: 2019. október 4-6., Murányi-fennsík (SK)

 

Atlasz Sports Club
1111 Bp., Budafoki út 22.
Bank account: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
TAX number: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu